Pro Rege

Centrum Pro Rege is in 1920 gebouwd in opdracht van de toenmalige Gereformeerde kerk als derde kerkgebouw in Kralingen. Vanaf het begin is het gebouw ook gebruikt als zalencentrum voor de vele kerkelijke vergaderingen. Uit de gevelstenen blijkt, dat de Gereformeerde jongens- en meisjesverenigingen hier ook vergaderden.

Het gebouw kent 7 zalen, waardoor het bijzonder veelzijdig bruikbaar is. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt als kerk door de Protestantse kerk Kralingen en de Methodist Church of Ghana. Daarnaast worden er cursussen gegeven, wordt het gebruikt als oefenruimte voor muziekgezelschappen. Sinds vorig jaar wordt het steeds vaker gebruikt voor concerten. Bekende musici, zoals Thijs van Leer, Henk van Twillert, Eric Vloeimans, Tuur Florizoone, Holland Baroque Society, strijkers van het Residentie Orkest en Daniƫl Wayenberg hebben er opgetreden.

Pro Rege is erkend als monument. Het exterieur en het monumentale trappenhuis met het originele tegelwerk zijn beschermd. In 1980 is de grote zaal gemoderniseerd, waarbij de akoestiek bewaard gebleven is. Er is geen sprake van galm, wat voor kerkgebouwen een bijzonderheid is! Centrum Pro Rege is gemakkelijk te bereiken met de metro (halte Voorschoterlaan/Gerdesiaweg); tramlijn 7 stopt voor de deur. Parkeren in de buurt is gratis na 18 uur en in de weekeinden.

Zaal huren? Neem contact op via de website van Pro Rege Kralingen.