Laden Concerten

« Alle Concerten

 • Dit concert is voorbij.

Storioni Trio in de Aula van Het Libanon Lyceum

29 oktober 2023 om 20:00 22:00

Niemand minder dan het Storioni Trio heeft de agenda vrijgemaakt om invulling te geven aan het thema Meester-Leerling.

Het Storioni Trio

 • Bart van de Roer – piano
 • Wouter Vossen – viool (Laurentius Storioni, Cremona 1794)
 • Marc Vossen – cello (Giovanni Celoniatus, Turijn ca.1730-1740)

Het Storioni Trio wordt algemeen beschouwd als een van ‘s werelds toonaangevende pianotrio’s. Het ensemble, opgericht in 1995, ontleent zijn naam aan de door Laurentius Storioni gebouwde viool (1794) die door Wouter Vossen wordt bespeeld. Het repertoire van het Storioni Trio is breed en omvat werken variërend van klassiek tot hedendaags, van Haydn tot Aho. Het drietal heeft meerdere keren de complete pianotrio’s van Beethoven als cyclus uitgevoerd, op zowel authentieke als moderne instrumenten. Dit seizoen viert het ensemble zijn 25-jarige jubileum.

Het Storioni Trio, door NRC uitgeroepen tot ‘vlaggeschip van de Nederlandse cultuur’, treedt op in de vooraanstaande concertzalen van de wereld, waaronder het Concertgebouw van Amsterdam,
Carnegie Hall in New York en Wigmore Hall, Londen. Ook is het een veelgevraagde gast op internationale festivals, zoals het Kuhmo Festival (Finland), Mecklenburg Vorpommern Festival (Duitsland), Prades Festival (Frankrijk) en het West Cork Chamber Music Festival (Ierland).

Tournees leidden het trio door Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika. Overal waar de musici komen, brengen ze het publiek en muziekcritici in vervoering. Zo schreef de SundayTimes: ‘This is Beethoven at both his most grandly festive and his most playful and teasing, revelling in the exploration of new colours and textures which in the Largo achieve a rapt beauty. These splendid Dutch forcesdo it proud.’ Naar aanleiding van een van de vele cd-opnamen oordeelde
het gezaghebbende tijdschrift Gramophone: ‘The soloists establishing a close-knit, animated ensemble in terms of sound and interpretative intent….. an intellingently balanced, beautifully played
performance’.

Een specialisme van het Storioni Trio is het zogenaamde tripelconcert: repertoire voor pianotrio en orkest, met het Tripelconcert van Beethoven als bekendste voorbeeld. De musici hebben een hele
reeks tripelconcerto’s voor zichzelf laten componeren, door David Lang, Kevin Volans, Willem Jeths, Nico Muhly, Kalevi Aho en anderen. Hun opname van het Tripelconcert van Beethoven kreeg lovende recensies in internationale media, werd verkozen tot Editor’s Choice in Gramophone Magazine en door BBC Radio3 uitgeroepen tot ‘cd van de week’.Met dit concertrepertoire is het Storioni Trio een graag geziene gast bij gerenommeerde orkesten.

Het trio treedt regelmatig op voor radio en televisie en neemt cd’s op voor labels als ARS, BIS, Challenge, Codaex, CPO en Pentatone. De cd’s van het trio zijn te beluisteren op Spotify en iTunes.

Het Storioni Trio is driehoofdig artistiek directeur van het ‘Storioni Festival’ in Eindhoven, waarmee het ensemble zijn Brabantse oorsprong alle eer bewijst. Internationale topmusici, aanstormend talent en de leden van het Storioni Trio delen hier met elkaar het podium in telkens wisselende formaties. Het festival heeft zich internationaal op de kaart gezet door bijzondere programma’s, producties en wereldpremières.

Programma

De relatie tussen Haydn en Beethoven kende wel wat spanning. Beethoven’s trio’s opus 1 werden door Haydn als te vooruitstrevend beoordeeld “Wenen is hier nog niet klaar voor”, maar het werd het eerste grote succes van Beethoven. Het was ook het moment van verwijdering tussen leraar en leerling. De opus 70/1 toont het pianotrio in volle glorie, het energieke werk is een van de favorieten van het Storioni Trio. 

 • Haydn (1732-1809): XV31
  • Andante Cantabile
 • Beethoven (1770-1827) trio opus 70/1
  • Allegro vivace e con brio
  • Largo assai ed espressivo
  • Presto

pauze

De jonge Josef Suk behoorde tot de meest veelbelovende componisten en musici van zijn generatie en studeerde al op jonge leeftijd bij de beroemde Antonín Dvořák. Later trouwde hij met de dochter van Dvorak en leek klaar om de wereld te veroveren met zijn muziek. Het noodlot sloeg toe, toen zowel zijn steun en toeverlaat Dvořák overleed alsook zijn vrouw. Deze klap is Suk nooit helemaal te boven gekomen: hij componeerde veel minder en de werken veranderden sterk van karakter. Dvořák’s opus 65 wordt minder vaak gespeeld dan zijn beroemde ‘Dumky’ trio, maar de aanstekelijke thema’s en meeslepende muziek zijn prachtig!

 • Josef Suk (1874-1935)
  • ‘Elegy’
 • Antonín Dvořák trio opus 65
  • Allegro ma non troppo
  • Allegretto grazioso – Meno mosso
  • Poco adagio
  • Finale. Allegro con brio

Kaarten

Aan de deur€ 25
Voorverkoop€ 20
Studenten€ 10
Kaartverkoop

€25

Libanon Lyceum Rotterdam

Mecklenburglaan 49
Rotterdam, 3061 BD
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie