Laden Concerten

« Alle Concerten

  • Dit concert is voorbij.

Pieter Hellendaal 300

22 oktober 2021 om 20:00 22:00

We zijn in Rotterdam en het is april 1721. Er wordt een bijzonder kind geboren en hij krijgt de naam Pieter, Pieter Hellendaal. Tijdens zijn leven heeft hij een bijdrage geleverd aan de laat barokke muziek. Hij schreef vooral veel vioolsonates. Hiermee heeft hij de meeste bekendheid vergaard. Dit is dan ook de reden waarom Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut met trots zijn naam draagt. Zijn stijl toont verwantschap met het werk van Georg Friedrich Händel en Carl Emmanuel Bach. Hij houdt vast aan het principe van het basso continuo en weet met een eigen idioom de barokke sonate te verrijken. In zijn werk gaan lyriek en virtuositeit hand in hand.

Het is nu oktober 2021. Op deze dag laten leerlingen, oud-leerlingen en docenten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut horen dat Rotterdam nog steeds veel muzikaliteit te bieden heeft. Met dit concert vieren we de geboorte van deze grote Rotterdamse componist door een aantal werken van hem en zijn tijdgenoten te spelen.

U waant zicht tijdens dit concert in de 18e eeuw!

Leerlingen, oud-leerlingen en docenten spelen samen prachtige muziek van deze grote meester. Met medewerking van Hawijch Elders.

Hawijch Elders

Hawijch Elders
Foto Kaupo Kikkas ©️ NMF

“Hawijch Elders was met haar sprankelende vioolspel wat mijzelf en het publiek betreft de verrassing van de avond. Barstensvol talent, geestdriftig en spontaan, oermuzikaal en in elk geval niet hoor- of zichtbaar gehinderd door zenuwen of twijfels, vertolkte ze het Vioolconcert van Dvořák vol vuur en recht vanuit haar hart.”

Wenneke Savenije, De Nieuwe Muze.

Hawijch Elders (1998) is een jonge opkomende violiste. Onlangs is ze geselecteerd als een van de laureaten van Dutch Classical Talent in seizoen 2021-2022. In december 2019 is aan haar de Vioolbeurs 2019 van Het Kersjes Fonds in het Koninklijk Concertgebouw uitgereikt.

Zij soleerde in o.a. de vioolconcerten van Beethoven, Sibelius, Mozart, Paganini, Britten en Dvořak met onder andere Real Filharmonía de Galicia, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, Orquestra Clássica da Madeira, het Residentie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Ze treedt veelvuldig op in recitals met Sander Sittig. Hawijch heeft vele prijzen ontvangen tijdens nationale en internationale vioolconcoursen. Recentelijk werd zij laureaat van de 3e Oleh Krysa International Violin Competition in Lviv, Oekraïne. In september 2018 won zij de tweede prijs en drie speciale prijzen tijdens het 37e ‘Premio Rodolfo Lipizer’ Internationale Vioolconcours. In januari 2018 soleerde zij met het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk met het vioolconcert van Antonín Dvořák in de Finale van het Oskar Back concours, waar zij met verweldigende meerderheid de Publieksprijs won en haar de tweede prijs werd toegekend. Eerder won zij prijzen bij het Prinses Christina Concours, het Nederlands Vioolconcours “Iordens”, en de Classic Young Masters Award. Sinds 2016 studeert Hawijch bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, eerder studeerde ze o.a. bij Benzion Shamir.

Hawijch nam deel aan masterclasses van onder andere Ivry Gitlis, Pierre Amoyal, Emmy Verhey en Ana Chumachenco.
Hawijch speelt op een viool, gebouwd door Gennaro Gagliano (Napels, ca. 1755) en met een strijkstok, gebouwd door Jean Pierre Marie Persoit (Parijs, 19e eeuw), beide in bruikleen van
het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). De viool behoort tot de ‘collectie Willem G. Vogelaar’.

Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov in samenwerking met Jeugd Klavieren Centrum Nederland o.l.v. Nadia Askarova

  1. P. Hellendaal (1721-1799) Concerto grosso nr.1 met Maya Touray (12j) op klavecimbel
  2. G.F. Händel Suite nr.2 uit ‘Water Music’ met Aroen Ouajnan (10j) op klavecimbel

Het Jeugd Klavieren Centrum Nederland biedt onderwijs en podium in moderne en historische uitvoeringspraktijk aan jong talent vanaf 7 jaar. Wees welkom voor lessen, projecten en workshops op piano, orgel, klavecimbel, clavichord en historische fortepiano. Gratis proefles. Zie www.hartvoorburg.nl/jkcn/

€15

Kaarten

Aan de zaal€ 15
Voorverkoop€ 10
Studenten€ 5
Kaartverkoop

Stichting MUZIKC

Pro Rege

Oudedijk 113
Rotterdam, 3062 AD Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie