De Roemeense musici Lucian-Leonard Raiciof, concertmeester van het Residentie Orkest en Anamaria Stefan, concertpianiste, vormen sinds 2012 een duo. Zij treden regelmatig op in Nederland en in het buitenland. In hun concerten proberen zij naast bekende werken van beroemde componisten, ook werken van Roemeense componisten bekend te maken.
Het is een bijzonder jaar voor Roemenen overal. Want dit jaar vieren ze 100 jaar sinds alle grondgebieden bewoond door Roemenen, waar Roemeens gesproken werd, werden verenigd tot Groot-Roemenië, met als hoofdstad Boekarest. Dit was het vervolg van een jarenlange voortgang (strijd). In de loop van de tijd waren er veel pogingen gedaan, maar helaas niet gelukt. Want Roemenië werd niet erkend als Staat door Hongarije, Ottomaanse Rijk en later door Rusland en Oostenrijk-Hongarije.
De bereidheid van Roemenen om een Groot Roemenië te vormen was altijd al aanwezig. Het protest nam niet alleen de vorm aan van een gevecht, maar het gebeurde ook in stilte. Mensen manifesteerden hun opstand door het bevorderen en doorgeven van eeuwenlange tradities. Twee belangrijke uitingsvormen van manifesteren van deze opstand waren de patronen genaaid op de traditionele kostuums (kleding) en de traditionele volksmuziek.
Roemeense componisten hebben heel goed de betekenis en de rol van de traditionele muziek begrepen en ze hebben die in hun composities gebruikt. Ze hebben fragmenten van liederen als ‘citaat’ in hun werken gestopt of, subtieler, als melodische motieven, deel van een nieuwe muzikale taal. Ze hebben eigenlijk een nieuwe weg geopend en veel generaties componisten hebben hun voorbeeld gevolgd.
Dit concert is een reis door de Roemeense muziekgeschiedenis. De musici volgen de draad volksmuziek inspiratie in werken van al beroemde componisten zoals George Enescu, Ciprian Porumbescu, tot minder bekend componisten zoals Paul Constantinescu, Dumitru Bughici of hedendaagse componisten zoals Andrei Virgil Popescu.
Concert in het kader van de maand van de geschiedenis met thema Opstand.