Laden Concerten

« Alle Concerten

  • Dit concert is voorbij.
Uitgesteld
Helaas is dit concert in verband met ziekte van een van de musici komen te vervallen. Het concert wordt opnieuw gepland op een later tijdstip.

(uitgesteld!) Gruppman Ensemble – Schubertiade

2 december 2022 om 20:00

2022 is het 225-jarig jubileum van Franz Schubert. In zijn tijd was hij een van de meest sociaal georiënteerde componisten: hij schreef naast hele serieuze werken ook populaire liederen op de teksten van de meest gerenommeerde en door de mensen geliefde schrijvers. Hij introduceerde wekelijkse bijeenkomsten van kunstenaars, Schubertiades, waarin meerdere kunstvormen met elkaar werden verweven. Die bijeenkomsten, vergezeld met sfeervolle live muziek, waren toegankelijk voor iedereen die er belangstelling voor had. Daardoor kwam het publiek heel dichtbij de kunstenaars, de weldoeners konden zich oriënteren wie en wat er op dat moment hun hulp behoefde. En de kunstenaars bleven continu up-to-date en geïnspireerd door de snel veranderende werkelijkheid om hun heen.
In het muzikale gedeelte van ons project willen wij Schubert zelf centraal zetten, maar dan ook vanuit zijn minder bekende kanten. Wij voeren bewust, naast de hele populaire ook de minder bekende composities van hem uit, zoals de gereconstrueerde schetsen van zijn pianostukken die nooit voltooid waren. De uitvoering van deze composities is een wereldpremière. Het gaat hier dus om bijna 200 jaar oude muziek die eigenlijk tot nu toe nog niet is uitgevoerd.

Daarnaast spelen wij al ons Schubert repertoire op/met een hele bijzondere vleugel: de McNulty naar Conrad Graf uit 1819. Dit uniek instrument is een exacte replica van de vleugel waarop en waarvoor Schubert zelf componeerde en zijn Schubertiades runde. Het is voor ons een eer om deze vleugel te mogen gebruiken voor dit bijzondere project.

Een onvergetelijke ervaring voor het publiek, alsof je in zijn huiskamer bent en hem zelf hoort muziek maken met zijn collega’s op viool, alt, cello, dwarsfluit etc. Achter de vleugel zal er een uniek kunstwerk staan: het collage schilderij van een beroemde Rotterdamse beeldend kunstenaar René Jacobs (www.artjacobs.nl) waarop Schubert afgebeeld is in gezelschap van diverse wereld componisten uit diverse tijden en ook nu levende mensen, zoals Paul McNulty, de bouwer van deze vleugel, Viviana Sofronitsky, een wereldster fortepianiste etc.

Stichting MUZIKC

Pro Rege

Oudedijk 113
Rotterdam, 3062 AD Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie