Categorieën
Archief Divers Meesters

1-10-2016 | Daniel Kwartet

[impact_text include_button=”yes” title=”Kaarten” href=”https://www.klassiekemuziek.nl/e/10339/daniel-kwartet-de-oude-meesters-rotterdam” color=”accent” size=”medium” type=”standard” target=”_self” position=”cta_align_right” border_top=”no” border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Za. 1 OKT  Daniel Kwartet

[/impact_text] [vc_single_image image=”697″ image_size=”full” frame=”noframe” full_width=”no” lightbox=”no” link_target=”_blank” width=”1/1″ el_position=”first last”] [box type=”coloured” pb_margin_bottom=”yes” width=”1/1″ el_position=”first last”]

LOCATIE Pro Rege   ENTREE €20,- (voorverk.: €12,50)  AANVANG 15:00

[/box] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Uitvoerenden:

Daniel Kwartet 
Quirine Scheffers, viool 1
Misha Furman, viool 2
Itamar Shimon, altviool
Timora Rosler, cello

& Katja Dirven, cello

Het beroemde Daniel Kwartet en Katja Dirven als tweede cello hebben deze middag op het programma staan:

Beethoven kwartet op.18, nr.1, F-dur; Schubert Strijkkwintet in C majeur, D 958, opus postum 163

Het strijkkwartet is het eerste dat Beethoven geschreven heeft. Het duurde 2 jaar voordat hij tevreden was over zijn werk en hij schreef naar zijn vriend: “Pas nu heb ik het gevoel dat ik een strijkkwartet kan schrijven.” Zijn werk was een doorbraak naar de periode in de muziek die wij nu de periode van de romantiek noemen. Beethoven wilde zijn eigen ideeën in de muziek realiseren en niet vastzitten aan allerlei regels die in de klassieke periode (Mozart, Haydn) golden. Haydn was dan ook niet onverdeeld enthousiast over het werk van zijn vroegere leerling, die hij briljant vond. Maar Beethoven was er een aantal jaren later erg trots op, dat zijn muziek meer gespeeld werd dan die van zijn beroemde voorgangers.

Het tweede werk op het programma is van Franz Schubert. Het is het laatste werk dat deze jong gestorven componist schreef. Hij stierf op 31 jarige leeftijd, een jaar na Beethoven. Schubert was niet de eerste componist die een strijkwintet schreef. O.a. Mozart had al een kwintet geschreven waarbij een tweede altviolist werd ingevoerd. Schubert schreef een partij voor een extra cellist. Hij schreef de muziek echter in het hoge register, vergelijkbaar met de altviool. Het werk geldt geldt als één van de belangrijkste werken voor kamermuziek. Het wordt niet zo vaak uitgevoerd, omdat de uitvoering hoge eisen stelt aan de musici. Wat dat betreft zal er in dit concert veel te genieten zijn. Het Daniel Kwartet heeft bewezen dat ze tot een schitterende uitvoering van dit werk in staat zijn.

Wij wensen u veel plezier bij dit concert waarin twee belangrijke werken uit de kamermuziek voor u worden gespeeld.

[/vc_column_text] [vc_accordion type=”standard” width=”1/1″ el_position=”first last”] [vc_accordion_tab title=”Daniel Kwartet”] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Daniel Kwartet
Nederland, Amsterdam, mei 2012
Daniel Kwartet
Foto: Merlijn Doomernik

Na een aantal wisselingen in de bezetting is het Daniel Kwartet weer terug op de Nederlandse podia. Het kwartet werd in 1974 in Israël opgericht door vier musici die elkaar tijdens hun studie aan de Rubin Academie in Tel Aviv hadden leren kennen. In 1976 vestigde het Daniel Kwartet zich in Nederland, van waaruit het zich een snel groeiende reputatie verwierf dankzij jaarlijkse tournees binnen en buiten Europa.

Vooral tijdens het bestaan van het Nederlands Impresariaat was het Daniel Kwartet regelmatig te gast op de grote podia in Nederland. Ook speelden zij in de belangrijkste muziekcentra in de Verenigde Staten, zoals in de Carnegie Hall in New York, Chicago en Los Angeles. Het Daniel Kwartet werkte samen met meerdere vooraanstaande musici, zoals János Starker, Gervase de Payer, George Pieterson, Walter Boeykens, Donald Weilerstein (Cleveland Quartet) en Yoël Krosnick (Juillard Quartet), het Vermeer Quartet, het Fine Arts Quartet, Ronald Brautigam, Tabea Zimmerman, Anton Kuerti, en Rian de Waal.

Het Daniel Kwartet is oprichter van de Daniel Muziekdagen (nu Zeister Muziekdagen), een jaarlijks terugkerend kamermuziekfestival met masterclasses voor jonge musici, waar zij o.a. les gaven aan het Jerusalem Quartet en het Ruysdael Kwartet. Van het Daniel Kwartet zijn verschillende cd’s verschenen met opnames van kwartetten van Gounod, Lalo, Thomas, Brahms, Schubert, Smetana, Mendelssohn en Dvorák. In het najaar van 2014 verschijnt een nieuwe CD bij het label Brilliant Classics met het derde strijkkwartet en pianokwintet van Schumann, samen met Klára Würtz.

[/vc_column_text] [/vc_accordion_tab] [vc_accordion_tab title=”Katja Dirven-Didychenko”] [vc_column_text pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Katja Dirven

Katja is een veelzijdige celliste met een herkenbaar, vol en krachtig spel. Haar klassieke opleiding genoot ze aan het conservatorium in haar geboortestad Kiev (Oekraïne), waar zij cum laude afstudeerde bij prof. Chervov. Katja heeft deelgenomen aan diverse competities. Zij is prijswinnares bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev.

Ze vervolgde haar studie in Nederland bij Marien van Staalen, Dmitri Ferschtman en Herre-Jan Stegenga.

Aan het Rotterdams Conservatorium (huidige CODARTS) behaalde Katja haar master in Kamermuziek en Solo-spel.

Zij treedt veel op als soliste en kamermusicus in verschillende samenstellingen, onder andere als cello-viool duo met Marina Meerson en ensembles met verschillende musici. Katja is ook regelmatig te beluisteren in de kamermuziekseries van Muzikc in Kralingen, Rotterdam.

Als orkestmusicus speelt Katja in vele Nederlandse en buitenlandse beroepsorkesten zoals Philharmonie Zuid-Nederland, Sinfonia Rotterdam en op verschillende festivals. Al tijdens haar studie speelde ze in diverse beroepsorkesten, zoals Ljatoshinsky Ensemble, Kiev Soloist Ensemble en het Lysenko Youth Orchestra. Met dit laatste orkest maakte zij diverse tournees door Europa. Hierbij trad zij ook op als soliste.

Katja beperkt zich niet alleen tot de klassieke muziek. Zij speelde lange tijd met enkele muzikale vrienden met zangeres Wende Snijders. Wende’s debuut CD ‘Quand tu dors’, waar Katja ook aan meegewerkt heeft, is bekroond met een Edison award..

In Rotterdam heeft Katja een uitgebreide lespraktijk en is zij als cello docent en dirigent verbonden aan het Hellendaal Muziekinstituut.

[/vc_column_text] [/vc_accordion_tab] [/vc_accordion] [vc_video link=”https://youtu.be/z7MPS6k0_yA” full_width=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]